Европейската централна банка замрази лихвите

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основните си лихвени проценти без изменение за първи път от 16 месеца насам. Решението бе взето на изнесено заседание в гръцката столица Атина вчера следобед.

Лихвата по основните операции по рефинансиране – лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица – остава на ниво от 4,5%.

Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) е 4,00%, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) – 4,75%.

Предприетата лихвена пауза идва след 10 поредни увеличения на ставките за период от 16 месеца.

ЕЦБ все пак очаква инфлацията да остане твърде висока за дълг период, въпреки че поскъпването на живота в еврозоната се понижи значително през септември, включително заради базови ефекти, а основната инфлация продължи да отслабва.

Миналите увеличения на лихвените проценти на ЕЦБ продължават да оказват силно влияние върху условията на финансиране. Това все повече намалява търсенето и по този начин спомага за намаляване на инфлацията, обясняват от банката.

ЕЦБ е решена да гарантира, че инфлацията своевременно ще се върне към нейната средносрочна цел от 2%, пише на официалната страница на институцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *