Държавният дълг на САЩ достигна 34 трилиона долара

Общият държавен дълг на федералното правителство на САЩ е достигнал 34 трилиона долара за първи път в историята на страната, съобщи американското финансово министерство. На този фон членовете на Конгреса се готвят за поредната битка за федерално финансиране през идните седмици, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Общият неизплатен публичен дълг в САЩ е нараснал до 34,001 трилиона долара към края на миналата седмица, сочат данните на Министерството на финансите. Това представлява увеличение на публичните задължения на страната с повече от 2 трилиона долара спрямо нивата им от приблизително 31,4 трилиона долара, отбелязани в началото на 2023 г.

Така съотношението на общия американски държавен дълг към брутния вътрешен продукт (БВП) на страната е надхвърлил 122%. За сравнение през 2000 г. американските задължения са възлизали на по-малко от 55% от БВП.

Федералният дълг на САЩ надхвърли 33 трилиона долара през септември, вследствие от нарастващите федерални дефицити, подхранвани от намаляващите данъчни приходи и растящите разходи.

Конгресът на САЩ трябва ще заседава отново през следващата седмица, а една от първите му задачи ще бъде да приеме финансовите законопроекти, за да продължи правителственото финансиране до септември. В противен случай може да се наложи поне частично спиране на работата на правителството. Крайните срокове за приемане на финансовите законопроекти са разделени на две дати: 19 януари за някои федерални агенции и 2 февруари за други.

От Републиканската партия обаче настояват за намаляване на разходите за финансовата 2024 г. под таваните, договорени през юни миналата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *