Вечните безработни – проблем, който Белгия опитва да реши

Анализ на Апостол Апостолов* от Брюксел, специално за REALNO.BG

Белгия отбелязва най-ниското ниво на безработицата от седемдесетте години на миналия век. В края на ноември 2023 г. в трите регионални служби по заетост са записани близо 273 000 души.

Цифрите дават основание на анализаторите на пазара на труда да говорят за историческо дъно, съобщава фламандската обществена телевизия.

Статистиката показва значителен спад на безработните, в сравнение с предходните години. През 2019, 2020 и 2021 г. над 300 000 са били безработни в края на всяка година. Ако искаме да намерим по-ниски стойности, тогава трябва да се поровим далеч назад в годините след 1970-а, казва анализатор от HR компанията „Ранстад“.

„Спадът на безработицата по всяка вероятност се дължи на усилията за регионалните служби по заетост да върнат максимално бързо безработните обратно на пазара на труда, като им предлагат форми на подкрепа. Освен това, по време на последните две правителства – на Шарл Мишел и Де Кроо, бяха разкрити много нови работни места, повече от всякога“, отбелязва „Ранстад“.

Белгия се фокусира все повече върху услугите и по-малко върху индустрията. Много от работещите пенсионери са заменени от по-млади и по-добре квалифицирани търсещи работа.

Как изглежда регионалната картина на заетостта?

Според данните на „Ранстад“, тя е неравномерна. Във Фландрия пълната заетост вече не е утопична мечта, докато в региона Брюксел-столица и Валония, безработицата е малко по-висока.

Фламандската част е приключила годината с 3,83% безработни (-5,5% спрямо година по-рано). В Брюксел 14,13% от работната сила е безработна (-3,9% спрямо 2022 г.) и 9,76% във Валония.

Нов проект на пазара на труда

От 1 януари в Белгия се въвежда нов пилотен проект за уязвими младежи без диплома. Те ще могат да „чиракуват“ в компании и да получат професионална квалификация. Новият инструмент засега ще тръгне само във фламандска Белгия. Стажуването в продължение на две години и ще завършва с тест за придобита квалификация.

Проблем №1 на пазара на труда остава нерешен

Освен младежката безработица, обаче, друг проблем за страната, е високият процент на хората, които нито работят, нито търсят работа. Тази социална група се превръща в пречка пред амбициите на отиващото си федерално правителство да си гарантира 80% работещо активно население.
Според скорошно проучване на университета в Гент, въпреки че нивата на заетост от последните две години значително са се повишили, целта все още е трудно постижима. А това рефлектира съществено върху приходите за пенсии в бюджета.

Разглеждана на европейско равнище, около половината от държавите-членки на ЕС вече отговаряли на този праг от 80% работещо активно население. Съседите на Белгия – Нидерландия и Германия, отчитат съответно 83,2% и 81,8% заетост.

„Основният проблем на белгийския пазар на труда не е безработицата, която е под средната за Европа, а високата неактивност“, коментира пред The Brussels Times Стейн Барт, професор по икономика на труда от Гентски университет. По негови данни към есента на 2023 г. над 1,2 милиона души на възраст между 25 и 64 години нито работят, нито търсят работа.

Тази група, по думите му, е наричана „неактивна“ популация. Ученият прави уточнение, че те не спадат към групата на безработните, които чрез бюрата по труда все пак търсят работа. Това са дългогодишни безработни, които са без помощи, домакини или такива с трайни заболявания, които могат да извършват дейност от дома си, но не желаят.

„Тези, които са „виновни“ за високия процент на неактивност, са мъжете (16,5%), а не жените. Само в Италия и Хърватия, процентът на неактивност сред мъжете на възраст 25-64 години е по-висок от този на Белгия, посочва Стейн Барт.

Изследователи твърдят, че решението на проблема е в цялостна реформа на пазара на труда.

*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *