Дрехи и обувки са най-често фалшифицираните вносни стоки

Дрехите и обувките са най-често фалшифицираните стоки, които влизат на пазара в България, каза Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ пред БНР.

Има обаче и стоки, чието фалшифициране е с висок риск за здравето на потребителите. „Авточастите, различни видове електроуреди и батерии. Към този списък може да добавим и козметиката. От хранителните стоки най-фалшифициран е зехтинът, като това е световен проблем, а не само у нас. Но, не толкова като нарушение на някоя марка, а по-скоро като предлагане на по-ниско качество“, обясни Николов.

Проблем за България е и фактът, че у нас много хора си купуват фалшиви стоки и с ниско качество напълно съзнателно, добави той. „Мотивацията е ясна. Хората, като видят по-ниска цена и това ги изкушава. Обаче много често фалшивите и евтини стоки са по-опасни заради по-ниското качество. Тази ниска цена се постига по някакъв начин, а най-често компромисът е в качеството. Използват се по-евтини материал или се спестяват някои компоненти, които гарантират безопасността“, каза представителят на „Активни потребители“.

Най-опасни обаче са лекарствените продукти, особено тези, които се предлагат онлайн.

Според Богомил Николов е необходима държавна политика за информиране на хората за опасностите от фалшивите стоки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *