Турция ще започне да строи две нови АЕЦ до 5 години

Турция планира да започне строителни дейности по проекти за втора и трета АЕЦ в страната до пет години. Това съобщи министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.

Интерес към проекта за изграждане на втората АЕЦ в черноморската провинция Синоп проявяват Русия, Южна Корея и Франция. От години се водят преговори с Китай по проекта за трета атомна електроцентрала в европейската част на Турция.

„Искаме да подготвим междуправителствени споразумения и да ги изпратим за одобрение в парламента. Планираме в периода от 2023 до 2028 година да получим лицензи за втора и трета АЕЦ и да започне работа по полагане на основите на съоръженията“, каза министърът.

Байрактар припомни, че договорът за изграждане на първата АЕЦ в страната – „Аккую“, бе подписан през 2010 г., а получаването на разрешителни и подготвителните дейности са отнели от 3 до 5 години. Проектът за изграждане на АЕЦ „Аккую“ се реализира чрез междуправителствено споразумение между Русия и Турция. Централата ще има четири реактора ВВЕР 1200 от поколение 3+, като първи енергоблок ще бъде пуснат догодина.

Източник: www.atomic-energy.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *