Добре дошли, нулеви цени!

Коментар на Боян Рашев

Пролетта идва и още в първия слънчев уикенд на март виждаме това, което може да се очаква при наличието на огромен капацитет фотоволтаици, които произвеждат най-много, точно когато електроенергийната система няма нужда от тях:

Цените се сриват!

Днес падат под 20 лв./MWh по обяд, утре ще бъдат още по-близко до нулата.
През март това ще се случва само през уикендите и в диапазона 11-14 часа. През април ще прелее и през седмицата. През май и юни ще обхване диапазона 10-17 часа.
В опит да прави големи кинти или просто да се спаси, много народ ще се хвърли на следващия балон, който активисти, лобисти и политици ще рекламират – батериите…

Малка сметка на коляно:

Цената на газа в Европа наближава нива около 20 евро/MWh. При 40% КПД, това прави разход от 50 евро/MWh за гориво. Добавете 20 евро/MWh за СО2 емисии (при цена около 60 евро/тон) и получавате себестойност от 70 евро/MWh.

Моето очакване е газовите централи, които вече са много, а и много нови никнат в Гърция, Румъния и Турция, да наложат таван на цените за балансиране и пикова енергия от 85-90 евро или около 160-170 лв./MWh.
Това е смъртна присъда за българските лигнитни ТЕЦ, които ще плащат толкова само за въглеродни квоти. В същото време това е цена, при която батериите – наличните на пазара – просто няма как да се избият като инвестиция. Неслучайно, великите планове за гигантски батерийни проекти в Плана за възстановяване просто не се случват.

Важно е да се разбира, че тези ниски цени се дължат не само на голямото предлагане, а преди всичко на липсата на търсене на електричество в региона и целия Европейски съюз. Защото Европа просто вече произвежда много малко енергийно-интензивни неща, а тоталната електрификация на потреблението на енергия в транспорта, отоплението и индустрията не се случва…

Кой печели най-много?
От една страна – Китай – износителят на фотоволтаици и батерии.
От друга страна – Русия, САЩ, Катар – износителите на газ.
Европейците плащаме, но само докато имаме пари.

Добрата новина: Идват избори…

От личния фейсбук профил на Боян Рашев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *