Добре дошли в „1984“!

Коментар на енергийния експерт Боян Рашев

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) регистрира все повече соларни централи като „балансиращи мощности“! Те щели да „спасят електроенергийната система през пролетта, когато има свръхизлишък на електроенергия“?

„Регулиране надолу“?
Добре дошли в „1984“! Брюкселският новоговор е на власт. Оттам струи чистата и зелена истина, която никой няма право да оспорва…

И все пак:
Свръхизлишъкът се дължи на наличието на огромно количество слънчеви мощности, чиито ток бива вкарван приоритетно в мрежата, заради климатичните политики на ЕС. Те я вадят от баланс и създават гигантски проблем.

Какво е решението?

Вече ще им плащаме да „балансират“ мрежата – като се изключват. Тоест, ще им плащаме да не работят, за да ни спасят от работенето си.
Разбира се, това е опит да бъдат спасени самите слънчеви „инвеститори“, които няма как да си избият парите на свободния пазар с нулевите цени, които те самите докараха. Но пък са достатъчно влиятелни да се продадат като „спасители“ – първо на планетата, а сега и на електроенергийната система.

Не знам как точно да нарека това, което се случва… Ще добавя само, че истинските балансиращи мощности в електроенергийната система трябва да могат да намаляват и увеличават производството си относително бързо във всеки един момент и това да бъде гарантирано при всякакви климатични и метеорологични условия. В България на тези условия отговарят само ТЕЦ и ПАВЕЦ (ВЕЦ понякога нямат достатъчно вода), но първите имат много по-голям капацитет.

*Мнението е от личния фейсбук профил на Боян Рашев. Заглавието е на Realno.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *