Започва ерата на пространствените изчисления

Никога досега не сте виждали всичко по този начин, посочва компанията Apple за най-амбициозния си продукт, създаван някога. След броени дни технологичната група пуска в продажба устройството си за разширена реалност Vision Pro, за да тества пазара с подобни виртуални „играчки“, които тепърва ще набират популярност сред потребителите.

Продажбата на очилата за разширена реалност започва в САЩ на 2 февруари на един пазар, на който господстваща роля играе Meta, компанията майка на Facebook, предава „Ройтерс“.

„Apple Vision Pro безпроблемно съчетава цифрово съдържание с физическото ви пространство. Навигирате просто с помощта на очите, ръцете и гласа си. Така, че можете да правите нещата, които обичате, по начин, който досега не е бил възможен“, посочват от Apple и добавят:

„Добре дошли в ерата на пространствените изчисления!“

Пространственото изчисление е сравнително нов термин, който, с едно изречение, може да се обясни като компютърни взаимодействия, които не използват аналогов контрол. Тези взаимодействия се заменят с движения на тялото, жестове, движения на очите, реч.

Новият продукт на Apple може да превърне всяка стая в личен театър с повече пиксели от 4K телевизор за всяко око, независимо дали става дума за дълъг полет, или за дивана вкъщи.

Продуктът включва и първата 3D камера на Apple, като персонализираната система на micro-OLED дисплея разполага с 23 милиона пиксела. А специално разработен обектив с три елемента създава усещане за дисплей и нещо повече от кино.

Vision Pro е най-скъпата „играчка“ на компанията от пускането на iPhone преди десетилетие. Цената на новото устройство започва от 3499 долара и струва тройно повече от най-скъпия продукт в линията на Meta от устройства за смесена и виртуална реалност.

Vision Pro използва нов чип Ар 1 (R1), който обработва информацията от сензорите му по-бързо от мигване на окото.

Устройството обаче трябва да е постоянно включено към източник на захранване. От Apple твърдят, че са се опитали да намалят теглото му с външна батерия, с която може да работи до 2 часа.

Водещото устройство на Meta за смесена реалност – Quest Pro, което съчетава виртуалната реалност с видеопотока от реалния свят, предлага около 2 часа живот на батерията, без външен източник на захранване в пакета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *