Дизелът вече е близо до 3 лв. Тенденцията е за поскъпване

Цените на горивата по бензиностанциите продължават да се покачват, показва справка на специализираната интернет платформа Fuelo.bg. Средната цена на литър дизел днес достигна 2,89 лева, като на някои бензиностанции обикновеният дизел вече се продава за 2,93 лева за литър, показва проверка на Realno.bg.

Само за три месеца – от 26 юни до 25 септември, най-продаваното гориво в страната поскъпна по бензиностанциите с 43 стотинки (14,8%). За последните 30 дни шофьорите плащат с 0,14 лв./л (5,09%) повече, с тенденция за поскъпване. Дизел премиум вече се продава за 3,27 лева за литър.

Средната цена на литър А95 днес е 2,87 лева, като за последния месец бензинът е поскъпнал с 0,10 лв./л (3,61%) с тенденция за поскъпване.

Пропан-бутанът е поскъпнал с 0,04 лв./л (3,45%) до 1,20 лева за литър с тенденция на застой на цената.

Миналата седмица Народното събрание гласува на първо четене законопроект, който дава право на държавата да прекрати вноса на руски петрол преди крайния срок по дерогацията, дадена от ЕС. България получи разрешение от Брюксел да внася руски нефт до края на 2024 г. Прекратяването на дерогацията може да доведе до допълнително покачване на цените на горивата за крайните потребители, предупредиха експерти. В публичното пространство вече има апокалиптични прогнози, че цените по бензиностанциите могат да минат бързо 3 лева за литър и да продължат още нагоре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *