Две малко познати места за туризъм по пътя София – Русе

Автор: Венцислав Петков, създател на фейсбук страницата „По следите на неизвестното“. Там се показват човешки истории, пътешествия и малко познати места.

Ако се случи да пътувате от София или Плевен за Русе, или в обратната посока, има две забележителности, които си струва да видите. Първата е римският мост край село Българене. Той всъщност може и да не е римски, защото историци смятат, че е построен през XVI век, но така е известен сред местните хора, може би защото в района е имало разкопки и са намерени ценности от римско време.

Нищо не подсказва, че на по-малко от 300 метра от главния път, има чудно запазен мост в автентичен вид, който свързва двете корита на река Осъм. Мостът се състои от пет свода, средният от тях, който е и най-високият, образува гърбица в централната му част. Изграден е от дялани камъни, но е удивително запазен, и вече доста векове нито един камък не е изпаднал, а съоръжението устоява на природните стихии. Някога мостът е свързвал Българене със съседното село Изгрев, но днес е малко използван.

Преди двайсетина години е обновен по проект „Красива България“, днес мостът е културно-исторически паметник с голямо значение. Пътят до него е черен, в не много добро състояние. Но мястото е уникално, и тук може да си починете, наслаждавайки се на природата, да ловите риба, или да си направите пикник.

Втората забележителност по пътя е църквата „Свети Димитър“ в плевенското село Стежерово, която величествено се извисява със своята каменна зидария.
Построена е през 1869 г., със събрани от доброволни дарения в размер на 12 хиляди гроша – всеки в селото е помагал с каквото може. Осветена е през 1872 г. от първия български владика в Търново Иларион Макариополски.

Църквата е обявена за Национален паметник на културата, но за съжаление към днешна дата е запустяла, и е видно, че не се поддържа добре. Единият ѝ вход е разбит, както и шкафовете в предверието, а вътре са изоставени църковни книги.

Стежерово има и хубав парк, в който можете да се разходите. Има и паметник на загиналите във войните, както и оръдие, напомнящи старата българска бойна слава.

Община Левски, държавата и Синодът има какво да направят и могат да се погрижат да реновират и превърнат тези два обекта в приветливи места, които да привличат туристи. Защото наистина си заслужава да се видят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *