Германският финансов министър срещу отказа от въглищата

„Докато не стане ясно, че енергията е в достатъчни количества и е достъпна, трябва да спрем да мечтаем за постепенно спиране на въглищата през 2030 г.“, каза министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер в интервю за Kölner Stadt-Anzeiger.

Така той постави под въпрос способността на Германия да се откаже постепенно от въглищата до 2030 г. – цел, очертана в коалиционното споразумение на правителството в Берлин преди две години, коментира ДПА, цитирана от БТА. В своето коалиционно споразумение Германската социалдемократическа партия на канцлера Олаф Шолц, партията на „Зелените“ и Свободната демократическа партия на Линднер се споразумяха „в идеалния случай“ да изтеглят постепенното спиране на въглищата в страната от първоначално планираната дата през 2038 г. за 2030 г.

Линднер иска Германия да разчита в по-голяма степен на местния природен газ. „Вътрешното производство на газ трябва да се увеличи“, заяви германският министър.

Освен това, според него, разширяването на възобновяемите енергийни източници трябва да стане възможно по-скоро.

Запитан дали Германия се нуждае от нови газови електроцентрали като резервен вариант, Линднер отговори: „Ще се стигне и до това, но въпросът е как да го направим достатъчно ефективно в условията на една пазарна икономика, така че цените на електроенергията да не се повишават повече“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *