Давос чака „бащата“ на ChatGPT

Световният бизнес елит и държавни ръководители от десетки страни по света се събират в швейцарския курортен град Давос, за да вземат участие в тазгодишния Световен икономически форум, който официално започва утре и ще продължи до петък, 19 януари, предаде Си Ен Би Си и БТА.

Форумът тази година се провежда под мотото „Възстановяване на доверието“ и ще засегне редица теми, свързани с рязката ескалация на геополитическото напрежение и опасенията за глобалната търговия, свързани с Близкия изток. Инфлацията и икономическият растеж, войната в Украйна, технологичните промени и глобалната фрагментация също са залегнали в дневния ред на събитието.

Сред най-високопоставените политически фигури, които се очаква да присъстват в Давос, са премиерът на Китай Ли Цян и френският президент Еманюел Макрон, като и двамата ще направят специални обръщения. Макрон е единственият държавен ръководител от страните от Г-7, който ще вземе участие в Давос. Миналата година от Г-7 на форума присъства единствено германският канцлер Олаф Шолц.

Някои предполагат, че политиците са все по-предпазливи да присъстват на събитието на фона на продължаващата криза с разходите за живот и проблемите, с които трябва да се справят в родните си страни.

Американският президент Джо Байдън, както и британският премиер Риши Сунак не са били на Световния икономически форум, след като заеха постовете си.

Сред големите имена от света на бизнеса в Давос тази година са Сам Олтман, главният изпълнителен директор на OpenAI, който се смята за създател на чатбота ChatGPT. Очаква се той да обсъди безопасността и доверието в технологиите заедно с министъра на финансите на Великобритания Джереми Хънт и главния изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

На тазгодишния Световен икономически форум ще присъстват и управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, президентът на Световната банка Аджай Банга, генералният директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *