Г-7 ограничава вноса на диаманти от Русия

Лидерите на страните от Г-7 се споразумяха за ограничаване на вноса на руски диаманти. До това решение те стигнаха след среща във видеоконферентен формат, предадоха световните агенции.

Ограничаването ще влезе в сила от началото на 2024 г. в рамките на санкциите срещу Русия, се казва в комюнике от срещата на лидерите.

„Ще продължим нашите усилия за намаляване на руските приходи, свързани с металите, въвеждайки ограничения за внос на непромишлените диаманти, добити, преработени или произведени в Русия, считано от 1 януари 2024 г.“, заявиха лидерите на страните от Г-7.

Мярката ще касае и руски диаманти, продавани чрез трети страни, считано от март догодина, допълва „Ройтерс“.

Лидерите планират и затягане на контрола върху използването от Русия на международната финансова система и налагането на още санкции за засилване на ценовия таван върху руския петрол.

Групата на седемте включва Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония, Канада и САЩ. Между 1998 и 2014 година Русия също беше член на групата, която тогава се наричаше Г-8. След анексията на Крим обаче Москва беше изключена.

Русия държи 1/3 от световното производство на диаманти. Страната е добила 17 милиона карата диаманти през 2022 година, като се очаква търсенето на необработени диаманти в световен мащаб да се увеличава все по-вече през следващите години.

Основните залежи на диаманти в Русия се намират в Якутия в Сибир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *