Гърция е усвоила 15 млрд. евро от EС за 3 години

Гърция е получила близо 15 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми от Европейския механизъм за възстановяване от 2021 г. Тази сума се равнява на около 8% от икономическия растеж на страната, след като Гърция засили усвояването на средства, съобщи гръцкото правителство, цитирано от Ройтерс и БТА.
След години на недостатъчно инвестиране поради финансовата криза от 2010-2018 г. и пандемията от COVID-19, Гърция подобри усвояването на европейски фондове, справяйки се с бюрокрацията и подпомагайки растежа на икономиката си.

Гърция има право на общо 36 милиарда евро субсидии и заеми до 2027 г. от механизма на ЕС за възстановяване след пандемията, като се очакваше ресурсите да привлекат общи инвестиции от 60 милиарда евро в средноголеми компании, зелена енергия, цифровизация и инфраструктура.

Атина ще подаде молби за получаване на още 3,6 милиарда евро от Механизма за възстановяване до септември, което би подпомогнало постигането на целта на страната за годишен икономически растеж от 2,9 процента, каза гръцкият заместник-министър на финансите Никос Папатанасис.

„Повече от 60%о от очаквания растеж от 2,9% ще дойдат от публичните инвестиции“, отбеляза Папатанасис пред журналисти.

Атина удвои годишното държавно финансиране, предназначено за справяне с природни бедствия, до 600 милиона евро, след рекордните наводнения в страната, които отнесоха земеделска земя, пътища и железници и убиха 16 души в плодородния регион Тесалия.

Гърция планира да използва повече от 3,5 милиарда евро европейски и държавни средства за отстраняване на щетите от септемврийските наводнения за домакинствата и бизнеса и да направи инфраструктурата си по-устойчива на климатичните промени през следващите години, каза Папатанасис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *