Гърция внася работници от Египет

Гърция ще започне да внася работници от Египет за временна работа в земеделието през лятото. Това ще се случи по силата на споразумение между страните за борба с недостига на работна ръка, съобщи министерството на миграцията, цитирано от Ройтерс и БТА.

След десетилетие на трудности гръцката икономика се очаква да нараснe с близо 3% тази година, надвишавайки съществено средното за еврозоната ниво от 0,8%. Отливът на работници по време на гръцката икономическа криза, намаляващото население и строгите миграционни правила обаче поставиха страната в трудната ситуация да се бори за попълване на голям брой работни места в земеделието, туризма, строителството и други сектори.

Гърция ще приеме около 5000 сезонни земеделски работници. Миграцията отдавна е въпрос, предизвикващ разделение в Европа, но планът получи широка подкрепа от работодателски организации, които имат остра нужда от работници.

Гръцкият министър на миграцията Димитрис Керидис се срещна с египетския министър на труда Хаса Шехата в Кайро преди дни и заяви, че страните трябва да засилят и сътрудничеството си за спирането на всички нелегални миграционни потоци в региона. Властите в Египет изтъкнаха, че страната заслужава признание за това, че като цяло успява да спре мигрантите, тръгващи от северния ѝ бряг през Средиземно море към Европа от 2016 година.

ЕС обяви тази година финансов пакет за милиарди евро и повиши нивото на отношенията с Египет в рамките на усилията за намаляване на броя на мигрантите, идващи в Европа от Северна Африка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *