Гърция вдига заплатите на чиновниците за пръв път от 14 години

Увеличение на заплатите на държавните служители за първи път от 14 години е предвидено в проекта за държавен бюджет на Гърция, който ще бъде внесен днес в парламента от министъра на икономиката и финансите Костис Хадзидакис, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

Увеличението ще бъде средно с 1476 евро годишно.

Пенсионерите също ще получат увеличение на пенсиите с около 3,05 процента. Освен това работещите и пенсионерите с деца ще разполагат с по-голям доход заради увеличаването на необлагаемия минимум с 1000 евро.

В проектобюджета е залегнало и перо на стойност 352 млн. евро за т.нар. „добавка социална солидарност“ за уязвими домакинства, по силата на която през декември помощта ще бъде предоставена на 2,3 млн. души.

Проектът предвижда и увеличаване на разходите за здравеопазване и образование. Очаква се ресурсите за увеличението да дойдат от новите мерки, предвидени за борба с укриването на данъци.

Според бюджетните параметри догодина първичният излишък ще възлезе на 2,1 процента от БВП срещу 1,1 процента тази година.

Постоянна става намалената ставка на ДДС за транспорта (без таксиметровите превози), туризма, спортните зали, танцовите школи, билетите за театър и кино. За още 6 месеца ДДС остава по-нисък и за кафенетата и такситата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *