ГТП удари 100 лв.

Годишният технически преглед (ГТП) на лек автомобил е поскъпнал до 100 лв. в пункт в подземния гараж на столичен мол, видя REALNO.BG. На същото място преди година цената е била 69 лв.

Новата тарифа е въведена от началото на тази седмица. За автомобил 4х4, за джип и за бус цената е 110 лв.

Пунктът дава 10% отстъпка за клиенти, които са го ползвали в предходната година. Приема и талони за 15% отстъпка, предоставени от застрахователен брокер. Към това обаче не се добавят 10-те процента за лоялност, така че намалението е максимум до 85 лв.

Процедурата отнема половин час.

В пунктовете на СБА цената все още е 60 лв. (70 лв. за коли с газови уредби), с 10 лв. повече от миналата година. Но масовата тарифа е станала 70 лв. и се прогнозира да достигне 80-90 лв. до края на годината.

ГТП е задължителен по Закона за движение по пътищата и се извършва в пунктове, които притежават лиценз от Министерството на транспорта и съобщенията. Водач, управляващ автомобил с изтекъл срок за ГТП, се глобява с фиш за 50 лв., а колата се спира от движение до преминаване на преглед.

За чисто новите автомобили първият ГТП е на третата година, а следващият – на петата. Всички останали коли минават веднъж годишно.

Освен новите цени тази година нови са и сребристите екостикери, които вече се залепят не горе в средата над огледалото за обратно виждане, а долу вляво на предното стъкло, до тези за валидна застраховка „Гражданска отговорност“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *