Германия минава на въглища

Правителството на Германия, което тази година окончателно се отказа от ядрената енергетика и води политика към въглеродно неутрална енергетика, одобри план захранваните с въглища топлоелектрически централи, пазени като студен резерв, да бъдат включени да работят и тази зима. Властите в страната правят тази стъпка за периода октомври-март, за да избегнат евентуален недостиг на природен газ, съобщават от министерството на икономиката, цитирани от Ройтерс и БТА.

Берлин пусна отново тецовете в действие след руската инвазия в Украйна и спирането на доставките на руски природен газ. В резултат, през миналата зима те произведоха 1,8 гигаватчаса електричество. Тази година тецовете ще заработят отново, а през следващото лято правителството ще излезе с план как да бъдат компенсирани излъчените от тях въглеродни емисии.

През пролетта Германия затвори последните си три атомни електроцентрали, разчитайки, че може да изпълни зелените си амбиции без ядрена енергия. Това се случи въпреки енергийната криза и предупрежденията на редица енергийни експерти, че с подобна политика правителството на канцлера Олаф Шолц ще насърчи използването на много повече изкопаеми горива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *