Германия въведе депозитна система за бутилките от мляко

Брюксел, Апостол Апостолов*, специално за REALNO.BG

Германия разширява асортимента на пластмасовите бутилки, които се връщат разделно в машина. От началото на тази година малките бутилки с подсладени пресни и кисели млека или енергийни напитки се връщат срещу депозит от 25 евроцента. Промените се правят след влезли през миналата година промени в Закона за опаковките, което дава право на търговците да сложат надценка, която да бъде приспадната след връщане на бутилката.

Политиката по връщане срещу депозит започна преди двайсетина години и се провежда на отделни етапи. Целта е най-късно до 2030 година да обхване цялата гама от пластмасови бутилки за еднократна употреба, стъклени шишета, кенове и картонени кутии.
Амбициите е следващите години да бъде разширена системата за връщане, а не само в големите вериги магазини, но и в по-малки регионални бензиностанции и магазинчета.

За момента извън регулацията остава единствено картонените кутии от сокове и млека, известни под марката „Тетра Пак“, но и те ще попаднат под ударите на закона.
При връщането на бутилките системата сканира баркода, отброява колко са върнати и връща бележка с QR код с общата стойност. При разплащане на каса или система за самотаксуване бележката се сканира и така се получава отстъпка от крайната сума за плащане на клиента. Той не е задължен да купува друга стока от хранителната верига, а може само да върне бутилките и да получи сумата от познатите в Западна Европа (пък отскоро и в България) машини за самотаксуване.

С въвеждането на практиката за връщане на бутилки от млека „заваляха“ и критиките. Сред най-гръмогласните е Търговската асоциация за напитки на млечна основа, която твърди, че върнатите бутилки крият хигиенни рискове.

„В млечните бутилки се съдържат повече остатъци от напитката, отколкото при тези от вода, бира или сок. За съжаление, машините за връщане на входа на търговските вериги не разполагат с уреди за щателна дезинфекция и това крие рискове“, обясниха от асоциацията още през миналото лято по време на дебатите по промени в закона.

Пластмасовите бутилки за мляко трябва да отиват в торбата за пластмасови отпадъци, а не в автомати за връщане“, категоричен е Екхард Хойзер, управляващ директор на Асоциацията на млечната промишленост.

Политиката по връщане на бутилките се следи и от съседна Австрия, която също планира да въведе системата от 2025 година. Същата система за връщане бе въведена и в Ирландия. В Шотландия обаче претърпя неуспех.

*Апостол Апостолов е икономически журналист, който живее в Брюксел от 2020 г. С интерес следи теми в енергетиката, „зелената“ енергия, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите, както и политиките в района на Бенелюкс – западноевропейския икономически съюз, включващ Белгия, Нидерландия и Люксембург.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *