Гаутам Адани отново е най-богатият човек в Азия

Индийският магнат Гаутам Адани отново е най-богатият човек в Азия, според индекса на Bloomberg на милиардерите в света, цитиран от Франс прес и БТА. Това се случва година след отправените му обвинения в манипулиране на пазарите, които доведоха до срив на акциите на конгломерата му.

Състоянието на Адани е нараснало с около 7,7 милиарда долара тази седмица, за да достигне 97,6 милиарда, с което изпреварва друг индийски магнат – Мукеш Амбани, според индекса на Bloomberg.

Двамата индийци се нареждат съответно на 12-то и 13-о място сред най-богатите хора в света.

Пазарната капитализация на семейния конгломерат Adani се срина с над 150 милиарда долара след публикуването на шокиращ доклад на американската инвестиционна компания Hindenburg Research, която го обвинява в „позорна“ измама по отношение на компаниите.

Личното богатство на самия Адани, който в края на януари 2023 г., е бил третият най-богат човек в света след американеца Илон Мъск и французина Бернар Арно, според Forbes, се е сринало с около 80 милиарда долара.

Основателят на Adani и компанията му са компенсирали голяма част от загубите, като в същото време и общественият интерес към скандала е затихнал.

Акциите на борсата на отделните компании в конгломерата Adani се повишиха тази седмица, след като Индийският върховен съд отхвърли искането за по-подробно разследване във връзка с обвиненията по случая Hindenburg, заявявайки, че проведените до този момент разследвания от регулаторните органи за пазарите са достатъчни.

Hindenburg -инвестиционен посредник, специализиран в късите продажби, не се задоволява само да проследява корпоративни злоупотреби, но печели пари и като залага на спада на акциите им, отбелязва АФП.

Adani отхвърли обвиненията в измама в доклада, като ги определи миналата година като „умишлен опит“ да се навреди на имиджа на компанията в полза на занимаващите се дружества с къси продажби.

Групата Adani оперира в ключови сектори като добив на въглища, възобновяема енергия, пристанища и летища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *