Ганьо изобщо не е тъп да се съмнява за „Школо“

Коментар на Петър Голийски*

Хайде и моите пет стотинки по темата за образователната платформа „Школо“, продадена на британската платформа Juniper Education.

Всезнаещите умове в социалките веднага реагираха “хахаха, Ганьо путинистът го е страх, че ще откраднат оценките на Иванчо и Марийка и норвежките джендъри ще му вземат децата, хахаха, колко тъп е (както винаги) Ганьо”.

Само че Ганьо изобщо не е тъп, макар да усеща нещата по-скоро инстинктивно, отколкото като ясно видян проблем и опасност.

Англичаните били заявили, че нямало да ползват насъбраната от 2016 г. насам база данни – оценки, отсъствия, наказания и т.н.

Може и така да е. Но това не значи, че няма да събират такива данни занапред. Ще кажете “и кво от това, някакви оценки в даскало, двойки и тройки”.

В действителност достъпът и събирането на подобен род данни влиза директно в графата събиране на чувствителна разузнавателна информация.

Защо е така?

1. Улесненият и реално неограничен достъп до образователните профили на стотици хиляди български ученици от 1700 училища ще улесни безкрайно много англичаните в подбора на всичко по-умно и способно сред българските ученици. След това те направо ще бъдат офертирани за образование и работа в Британия. От което тя само ще спечели, а България само ще губи.

2. Но, това е белият кахър от слагането на ръка на такава чувствителна информация. Достъпът с едно кликване на мишката до систематизирана информация за оценки на учениците дава на Лондон и огромна статистическа разузнавателна информация. За това на какво образователно ниво какви кадри излизат от българските училища, кадри, от които се очаква да се влеят в българската икономика. Тоест, достъпът до такава информация си е чист икономически шпионаж.

3. Достъпът с едно кликване на мишката до систематизирана информация за наказанията на учениците дава информация и за това накъде върви като възпитание, ценности и поведение българската младеж. От такава информация вече могат да се правят изводи и да се изготвят психологически и пропагандни стратегии (не от българската държава, разбира се) за следващите десетилетия и да се съставят прогнози накъде изобщо върви българското общество. Което вече ще определя и поведението, стратегията и плановете на Лондон в България и спрямо България, позволявайки тя да бъде много по-лесно манипулирана или направо употребявана при реализирането на голямата британска политика в региона и в Европа.

*Доц. д-р Петър Голийски е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ в Катедра „Класически Изток“. Той е автор на редица публикации и книги, посветени на историята и културата на древните българи, на народите от Кавказ и Средна Азия. Коментарът му обаче е от личния му фейсбук профил и е негово лично мнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *