Газохранилището в Чирен е 97,66% запълнено

Подземните газохранилища в Европейския съюз (ЕС) са средно 99,55% пълни към 5 ноември, показват последните данни на специализираната платформа Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI), цитирани от БТА. Българското газохранилище в Чирен е 97,66% запълнено. Според данни на European Gas Analytics в Европа 66,70 от природния газ е LNG (втечнен природен газ).

В ЕС най-запълнени към момента са хранилищата в Германия, Испания и Франция. Специализираната платформа отчита запълненост от 100,03% на германските съоръжения. В Испания газохранилищата също са изцяло запълнени – 100,36%, докато във Франция запълняемостта е 99,88 на сто. Според асоциацията на операторите на газохранилища в Германия (INES) 100-процентовата запълненост отчита капацитета на съоръженията при референтни условия. Ако газът се охлади, обемът му намалява и хранилищата могат да поемат повече газ, при което запълнеността надминава 100 процента.

По-рано този месец Financial Times съобщи, че пълните газохранилища подтикват европейските енергийни компании да насочат излишните количества към газохранилища в Украйна преди настъпването на зимните месеци и свързаното с тях пиково търсене.

Съгласно европейския регламент относно мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ с цел гарантиране на енергийната сигурност на страните от Европейския съюз бе въведено задължение хранилищата да бъдат запълнени на 90 на сто от обема им не по-късно от 1 ноември през настоящата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *