Въпрос по споразумението: Какво значи „съвременни диспечируеми мощности“?

Два кратки въпроса по Споразумението между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор „Енергетика“, което бе гласувано вчера, задава енергийният експерт Ивайло Найденов.

1. Какво означава понятието „съвременни диспечируеми мощности“ (подхлъзване)?“, пише той, визирайки точка 1 от документа, който гласи:

Продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника) чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход.

2. 27%-ият дял на НЕК в ТЕЦ 3 влиза ли в понятието „ТЕЦ от групата на БЕХ“ и как ще си разпределим „капацитета“ му?, пита още той, визирайки точка втора от споразумението, имайки предвид, че бългapcĸaтa дъpжaвнa, чрез Haциoнaлнa eлeĸтpичecĸa ĸoмпaния (HEK), притежава само 27% от „КонтурГлобал Марица Изток 3″.

Точка 2 от споразумението гласи:

Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор „Енергетика“, относно недопускане в дългосрочен план прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *