Всичко, което трябва да знаете за глобалното надлъгване за климата

Световното надлъгване в Дубай (COP28) се насочва към комедиен завършек, но аз ще си позволя да обърна внимание на единствения източник на обективна истина – числата.

Global Carbon Project публикува прогнозите си за глобалните емисии от изгаряне на горива за 2023 г. Ето какво предвиждат учените:

1. Ръст на СО2 емисиите на глобално ниво с около 400 милиона тона или +1.1% спрямо 2022 г. Няма и следа от забавяне.

2. Силна концентрация на ръста в Китай (+4%), Индия (+8.2%) и международния транспорт (кораби и самолети, +11.9%). Икономическото развитие и глобалната търговия очевидно дърпат емисиите нагоре.

3. Значим спад на емисиите в ЕС (-7.4%) и САЩ (-3%).

4. Ръст на емисиите на всички фосилни горива – въглища (+1.1%), нефт (+1.5%), газ (+0.5%).

Мисля, че за поредна година Global Carbon Project подценява ръстовете на емисиите. Очаквам окончателните данни за 2023 г. да покажат ръст от поне 1.5% на глобално ниво. Няма да навлизам в детайли, но ми се иска да подчертая някои интересни факти.

Първо, очакваният годишен ръст на емисиите на Китай + Индия = 700 милиона тона СО2. Това е повече от годишните емисии на Германия и представлява над 25% от всичките СО2 емисии на Европейския съюз.

Второ, само за последните три години Индия отчита ръст на СО2 емисиите от 26% (спрямо 2020 г.) – това е скорост на нарастване сравнима с Китай в периода 2003-2007 г.

И накрая нещо, което наистина ме шокира. Онзи ден писах годишната си прогноза за развитието на енергетиката за Forbes България. Реших да коментирам отделните страни, логично следвайки класацията им по потребление – от Китай (26.4% от енергията на света), през САЩ, Индия и т.н. За съжаление се оказа лош подход, защото така никога нямаше да стигна до ЕС, а ние все пак сме тук. Наложи се да прескоча Русия, Япония, Канада, Бразилия, Южна Корея, Иран, за да стигна до Германия, която се появява чак на 10-то място. То обаче ще бъде загубено още през 2023 г. за сметка на бурно растящите Саудитска Арабия и Индонезия.

Последното е всичко, което трябва да знаете за посоката на развитие на Европа, при запазване на настоящите ѝ политики…

*От фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *