Вкусът на бирата Guinness по-добър на ирландска музика

Днес, 17 март, ирландците по целия свят ще си налеят халба традиционно тъмно пиво Guinness, за да отпразнуват националния си празник – Деня на св. Патрик. Ако обаче искате да изпитате най-доброто усещане от пиенето на такава бира, според учените трябва да слушате ирландска музика, пише „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Според експерти вкусът на Guinness е по-добър, когато се пие под съпровод на ирландска музика, а усещането дори се променя в зависимост от вида на мелодията.

Празнуващите могат да се насладят на по-сладък вкус на черната напитка, докато слушат Orinoco Flow на Ения или What Can I Do на група „Корс“, установиха изследователите.

Но тези, които предпочитат по-горчив вкус на бирата, трябва да слушат песни като Drunken Sailor на „Айриш роувърс” или Brown Eyed Girl на Ван Морисън.

Д-р Анемике ван ден Тол от Университета в Линкълн обяснява: „Ирландската бира безспорно има най-добър вкус, когато е придружена от ирландска музика. Това се дължи на два психологически феномена, като първият е т. нар. „прайминг” – идеята, че излагането на един стимул може да повлияе на реакцията спрямо следващ свързан стимул без съзнателно насочване или намерение“.

„Например, установено е, че излагането на немска музика увеличава броя на бутилките немско вино, които хората купуват в магазин за вино, докато излагането на френска музика прави това за френското вино”, казва д-р Ван ден Тол.

Вторият психологически феномен е т. нар. „музикално допълване”: Мозъкът ни функционира по-добре, когато нещата са такива, каквито ги очакваме, или са добре съчетани. Например хората са склонни да платят повече за напитките си, когато музиката в бар или ресторант съответства на интериора и видовете храни, които се сервират.

В проучването, публикувано в списание „Франтиърс ъв сайколъджи“, се казва, че различните стилове песни могат да променят вкуса, който мозъкът възприема, докато пиете бира.

Изследователят професор Фелипе Рейносо Карвальо от Университета Врие в Брюксел обяснява: „Определени честотни диапазони, ритми, тембри и хармонии се свързват от мозъка ни с вкусови качества като сладост, горчивина, киселинност и възприемане на тялото и силата на бирата”. Според него игривите, по-леки мелодии водят до по-сладък вкус, докато тежката, емоционално натоварена музика, кара напитката да изглежда по-горчива.

Поначало Guinness има плътно тяло, но за да се засили възприятието за горчивина, можете да слушате някоя песен на Шиниъд О’Конър или Zombie на „Кренбърис“, добавя той.

„Супер тежката китара и силните емоции ще направят вкуса на Guinness още по-тежък, силен и горчив”, уверен е ученият.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *