Вижте проекта на Закон за въвеждане на еврото в България

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект на Закон за въвеждане на еврото в България и всеки може да се запознае с мотивите и цялостната предварителна оценка на документа, който властите в страната се подготвят да приемат по пътя на страната към членство в еврозоната. Проектът е разработен от междуведомствена работна група към Министерството на финансите, като крайният срок за получаване на становища по документа е 24 април 2024 година.

Proekt na Zakona za vavejdane na evroto v Republika Bulgaria

„За да бъде осъществено въвеждането на еврото в страната, е необходимо да се създаде правна рамка, която да регулира обществените отношения във връзка с присъединяването на България към еврозоната чрез осигуряване на правна сигурност и създаване на условия за гладко и ефективно функциониране на икономиката“, се посочва в мотивите.

В проектозакона не е посочена дата за приемането на еврото в България, но се казва, че „след проучване на практиката на държавите-членки, последно въвели еврото, по правило в периода, предшестващ присъединяването им към еврозоната, те приемат закон, който регламентира обществените отношения с цел безпрепятственото преминаване към еврото, включително въвеждане на период за двойно обозначаване на цените на стоки и услуги, както и двойно обращение на двете валути“.

В цялостната предварителна оценка се посочват проблемите, които могат да възникнат от приемането на еврото, сред които е превалутирането, като са посочени и конкретни стъпки, за да не се допусне ощетяване на потребите и бизнес. Авторите признават че от счетоводна гледна точка, макар и еднократно, бизнесът ще плати определена цена за синхронизиране на системата към единната валута.

Всички документи, свързани с проекта на закона може да намерите ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *