Ето го българския щанд на срещата на ООН в Дубай

Георги Велев, пратеник на 3e-news.net, специално за Realno.bg

За първи път България се представя със собствен щанд на годишната глобална Конференция на ООН по изменение на климата, по-известна като COP, която продължава втора седмица в Дубай.

На родния павилион се презентират „зелени“ иновации и постижения в декарбонизацията от български компании от няколко сектора, както и финансови институции, общини, неправителствени и научни организации.

Министърът на околната среда Юлиян Попов преди минути в заключителното си изказване на конференцията отправи апел към богатите страни да инвестират в научни изследвания и иновации в по-бедните по пътя към въглеродно неутрална икономика, „а не да правят безотчетни дарения“. По думите му въглеродът се превръща в нова глобална валута.

На климатичната среща на върха на ООН България стана част от две глобални инициативи. С едната група държави се обявиха за утрояване капацитета на ядрената енергия до 2050 година, а другата е за утрояване до 2030 г. на капацитета на възобновяемите енергоизточници и удвояване до края на десетилетието на темпото на подобряване на енергийната ефективност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *