Видове злато – цветове и карати

Автор: Даниел Волошчук, Tavex

Златото е широко използван метал. То може да бъде открито навсякъде – от технологии и инвестиции до бижута. Това му позволява да се предлага в много форми, размери и дори цветове. 50% oт общото световно търсене на злато идва от търсенето на злато за бижута. Индия и Китай са най-големите пазари за бижута, представляващи 25% от световното търсене на злато. В тази статия ще разгледаме различните цветове на златните бижута. Въпреки че е признато за „жълт метал“, златото се предлага в множество цветове. Същевременно ще разберем и какво е „карат“, как се изчислява и какво означава това на пазара на злато.

Златни продукти

Златните продукти се делят на две категории – инвестиционни продукти и неинвестиционно злато. Първата категория се състои от монети и кюлчета, които се отличават с високото съдържание на злато в тях.

Втората категория продукти, неинвестиционното злато, включва бижута и нумизматични монети или кюлчета. Те не се считат за инвестиционни продукти, тъй като крайната им цена съдържа различни, често твърде високи надценки, като например:

– Разходи за изработката (обикновено близка до цената на златното съдържание в бижутата);

– Ценова премия, която надвишава прага от 80% над себестойността на златото (максимално допустим за инвестиционни продукти);

– Данък върху добавената стойност, който не се прилага за инвестиционни продукти в повечето страни по света.

Ще се фокусираме върху бижутата, тъй като те най-често се срещат с различни цветове. Основните цветови вариации на златото са – бяло злато, червено злато, розово злато и черно злато. Това са най-широко разпространените цветове в производството на бижута.

Бижута от бяло злато

Бижутата от бяло злато не са от специален метал. Бялото злато не е самостоятелен химичен елемент. То е сплав между жълто злато и два други сиви метала. Най-често при създаването на тези сплави бижутерите използват сребро, никел, паладий или платина, за да придадат на бижутата този блестящ сребрист цвят.

В зависимост от използваните метали сплавите имат различни свойства. В случая на сплавта злато – паладий – сребро, полученият материал е идеален за поставяне на скъпоценни камъни, тъй като е по-пластичен. Тази сплав се използва главно за изработване на гривни или колиета, украсени с различни скъпоценни камъни.

Тя е и една от двете най-често срещани сплави, използвани за направата на бяло злато.

Втората най-често срещана сплав е злато – никел – мед, която има по-твърда структура. Именно от този вид сплав се изработват синджирите и годежните халки, за да се гарантира тяхната дълготрайност във времето.

Бижута от червено злато

Червеното злато, както и бялото злато, не е отделен елемент. Сплавта съдържа повече мед, която придава на бижутата по-светли или по-тъмни нюанси на червеното. Колкото по-висок е процентът на медта, толкова по-червени са бижутата.

Най-често срещаните бижута от червено злато са със съдържание на благороден метал вариращ между 30% и 75%. Съдържанието на другия използван метал – медта, варира между 70% и 25%. Поради високото съдържание на мед, бижутата от червено злато са много по-издръжливи във времето в сравнение с жълтото или бялото злато.

Но има един важен аспект, на който трябва да обърнете внимание, когато решите да носите такива бижута. Поради високото съдържание на мед, тези бижута могат да предизвикат дразнене или други реакции с кожата.

Преди да купувате бижута от червено злато, препоръчително е да се консултирате с дерматолог. Ако всичко е наред, можете да се насладите на различните нюанси на червеното злато.

Бижута от розово злато

Разликата между бижутата от червено и от розово злато е, че второто е с по-розовеещ оттенък. Сплавта, използвана за направата на розовото злато, съдържа както мед, така и сребро.

Различното процентно съдържание на трите метала – злато, мед и сребро – придава на бижутата различни нюанси на розовия цвят. Най-разпространената сплав за розово злато се състои от 75% злато, 20% мед и 5% сребро. Среброто е материалът, който придава на бижутата по-светъл нюанс, правейки ги да изглеждат по-изискани.

Началото на розовото злато е поставено в Русия през втората половина на XIX век. Сплавта е създадена от Карл Фаберже, същият бижутер, който изработва прочутите яйца на Фаберже.

Заради произхода си, розовото злато често бива наричано „руско злато“. Междувременно значението на този израз се е променило, като в днешно време се отнася за злато 583 (от почти 14 карата), каквато е била чистотата на златото в бижутата, считани за 14-каратови, произведени в СССР.

Въпреки това, красотата на бижутата от розово злато бързо се разпространява в Европа и Съединените щати. Те придобиват толкова голяма популярност, че много бижутерски марки, включително Cartier, пускат на пазара цели линии бижута – от пръстени от розово злато до колиета и обеци.

Бижута от черно злато

Черното злато е сравнително ново понятие в света на бижутерите. Това се дължи на технологичната обработка, необходима за получаването на такива бижута.

Понастоящем съществуват три метода за създаване на бижута от черно злато:

– Легиране;

– Галванизация;

– Лазерна обработка.

Първият метод, легирането, представлява покриване на златото с кобалт. Необходимото съотношение за тази процедура, е три части злато и една част кобалт. Това е един от най-често срещнатите видове черно злато, тъй като е най-достъпният метод за получаването му.

Вторият метод, галванизирането, означава електрическо зареждане на златото и покриването му с родий или рутений. Големият недостатък на тази техника е, че с течение на времето черният цвят изчезва от бижутата, разкривайки жълтото злато под него.

Последният метод, лазерната обработка, представлява концентрация на значително количество енергия върху златото, докато то стане черно. Процесът наречен третиране с фемтосекунден лазер, е много скъп. Разходите са много високи и бижутерите го избягват, освен ако не е поискан от клиента. Това обаче е най-трайният метод за постигане на черно злато.

Най-често от черно злато се изработват пръстени. Те са много популярни сред по-младите двойки, които търсят нещо необичайно. Цените започват от 800 долара за пръстени с родиево покритие и достигат до десетки хиляди долара за тези, обработени с лазер.

14-каратово злато или злато 585

Смята се, че карата води началото си от измервателна система, използвана в Древна Гърция за претегляне на бижута. Наименованието идва от думата „carob“ (от английски език, означаваща рожков) и се смята, че семената на дървото са били с еднакво тегло помежду си, като по този начин се е осигурявала надеждна измервателна система.

Първите референции към чистотата на златото започват през IV век в Римската империя. Това, което днес наричаме “карат”, е било вид система за валутна конвертируемост. По онова време един солид – монета с високо съдържание на злато – се равнявал на 24 силиква (сребърни монети, използвани по същото време).

За да се изрази чистотата на златото на всеки предмет, каратът се превърнал в най-широко използвана мерна единица. Днес той изразява колко части от общо 24 части злато има даден предмет.

Приемането на карата става през 1907 г. на Четвъртата генерална конференция по мерки и теглилки. По време на конференцията Съединените американски щати въвеждат закон, според който каратът става единица за измерване на чистотата на златото.

Изчисляването на чистотата на златото в дадено бижу е много лесно, ако се знае неговият карат. Считаме, че чистото злато е 24 карата, като използваме примера с 14 карата:

% съдържание на чисто злато = 14 карата х 0,9999 / 24 карата

% съдържание на чисто злато ≈ 0,585 = 58,5% чисто злато

Този метод на изчисление се използва за всички видове чистота на бижутата, независимо от сплавта или цвета. Разбира се, методът помага и за изчисляване на каратите в дадено бижу чрез обръщане на уравнението (X карати = % съдържание на чисто злато x 24 карата / 0,9999).

Коя разновидност е по-ценна?

Когато става въпрос за определяне на цената на златните бижута при препродажба, независимо от техния цвят, най-важният аспект е чистотата. Колкото повече злато има в дадено бижу, толкова по-висока е цената, която можете да получите от заложна къща или търговец на благородни метали.

Причината за това е, че определянето на цената за изпупуване на златото е много по-просто. То зависи пряко от международната цена на златото, която е винаги достъпна за всички. От друга страна, правилната оценка на едно бижу, включваща всички негови характеристики, може да бъде много субективна.

Разбира се, каква цена ще предложи купувачът зависи и от това какво ще прави той с бижуто. Заложните къщи могат да го препродадат, а търговците на благородни метали да го претопят и преработят, за да направят от него кюлчета или инвестиционни монети.

Как да разбера дали бижутата ми са златни?

За да проверите дали дадено бижу е златно, потърсете печат. Това е малка маркировка върху бижутата, която означава чистотата на съдържащия се в тях благороден метал. Тази маркировка показва колко карата или какъв процент благороден метал съдържа бижуто.

Най-често срещаните отличителни печати върху бижутата са следните:

Печати с карати
8к / 8 карата
14к / 14 карата
18к / 18 карата

Печати с чистота на златото
333 (33,3% чисто злато)
585 (58,5% чисто злато)
750 (75% чисто злато)

Ако вашето бижу няма печат, не изпадайте в паника. Това не означава, че не е златно. Бижутерите не са задължени да маркират бижутата. Ако искате да проверите бижутата си, можете да ги занесете на бижутер или специалист по благородни метали.

Заключение

Както видяхме, златото има различни цветове и карати. Разработени са гениални методи, които подчертават значението на жълтия метал. Трябва да разглеждаме тези постижения като факт, че хората продължават да смятат златото за ценен метал.

Въпреки че не са инвестиционни продукти, бижутата са важна част от културата на много народи по света. В Индия, една от водещите страни по отношение на търсенето на златни бижута, благородният метал присъства в значителна степен в съюза между двама души. За една сватба може да се похарчат стотици хиляди долари за бижута. През третото тримесечие на изминалата 2023 година търсенето на златни бижута в Индия надмина 30% от световното търсене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *