„Виваком“ и А1 вдигат месечните такси на част от услугите

„Виваком“ вдига с 4,7% от февруари цената на месечния абонамент за част от основните и допълнителните услуги заради инфлацията и повишените си разходи. От А1 също отбелязват увеличаване на разходите си като заявиха, че това налага да извършат индексация на месечните абонаменти такси.

„Виваком“

Поради продължаващото нарастване на разходите за труд и доставка на стоки и услуги, на основание Общите условия на „Виваком“, от февруари 2024 г. цената на месечния абонамент за част от основните и допълнителните услуги ще бъде увеличена с натрупаната инфлация за 2023 г. – 4,7%, посочват от оператора в съобщение на интернет страницата си.

От компанията обясняват, че няма да бъдат индексирани цените за социални абонаментни планове и планове за хора с увреждания за мобилни и фиксирани гласови услуги (Smart S+, Optima 250, Инвалиди 160, Инвалиди 300, Ограничен); за услуги по договори с придобитите оператори – „Цифрова кабелна телевизия“ ООД (N3),“НЕТ1″ ЕООД (Net1), „Телнет“ ООД (Telnet); за нови тарифни линии, стартирани за продажба през 2023 г.- EON SAT LIGHT, FULL, PREMIUM, неограничен 4G интернет за дома (Mobix XL), високоскоростен 5G интернет за дома и офисa; за услуги, за които е подписано споразумение за нов срок на договора след 1 януари 2024 г.

От оператора съобщават, че промяната в месечните абонаменти за основните услуги и цените на допълнителните услуги ще бъде отразена в сметките, издадени през февруари.

А1

В отговор на запитване до компанията A1 дали предвиждат промяна на тарифирането на услуги, от оператора заявиха, че през 2023 г. инфлацията в страната продължи да бъде на високи нива, въпреки лекия спад през последните три месеца. За поредна година обаче инфлацията е доста над средната в сравнение с предходните повече от 10 години преди това – средногодишният индекс на потребителските цени за 2023 г. възлиза на 9,5 процента според публикуваните данни от НСИ, посочват от оператора.

Нашите разходи също са сериозно увеличени, което налага да извършим индексация на месечните абонаменти такси. Това е стандартна практика в ЕС, която е предвидена в договорите и съответно приложимите към тях Общи условия на нашите клиенти, заявяват от А1.
Анализираме влиянието на инфлацията върху нашия бизнес, за да можем да вземем най-доброто решение за нашите абонати и за компанията. След като имаме готовност, ще уведомим нашите клиенти във възможно най-кратки срокове, посочват от А1.

От третия оператор в страната – „Йетел“, заявиха, че на този етап не биха коментирали темата.

Източник: Анелия Цветкова, БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *