Вече анализират и „зелени“ умения на работниците

Глобалната „зелена“ политика продължа да разширява обхвата си и вече се правят анализи как корпорации развиват „зелените“ умения на работниците си.

Бизнесът не съумява да реши проблема с недостига на такива качества в служителите си, което застрашава да забави прехода към нисковъглеродна икономика, се посочва в доклад, подготвен с помощта на испанския енергиен гигант от сектора на възобновяемите източници Iberdola, цитиран от „Ройтерс“ и БТА.

„Зеленият преход е застрашен от неуспеха на бизнеса да развие зелени умения“, пише в доклада „Перспектива за зелени умения“ (Green Skills Outlook), дело на Iberdola и Economist Impact. В него са посочени мнения от бизнес лидери от 9 държави, сред които САЩ, Китай, Великобритания и Испания в енергетиката, технологиите, инфраструктурата, транспорта и логистиката.

Проучването дефинира зелените умения като „знания, компетенции, ценности и атрибути, необходими за развиване и поддържане на устойчиво, нисковъглеродно и ресурсно-ефикасно общество“, посредством технически умения като инсталиране на соларни панели или чрез по-общи практики като изграждане на корпоративна устойчивост.

Въпреки че повечето интервюирани бизнес лидери смятат уменията за основен двигател на зеления преход, едва 55% от тях предвиждат програми за своите служители, за да ги придобият.

„Това оставя голяма част от работната сила без ключови умения, което затруднява зеления преход“, се посочва в доклада.

Около 62 на сто от интервюираните признават, че подобни затруднения ще забавят прехода, а мнозина са на мнение, че правителствата трябва да го подпомогнат компаниите, инвестиращи в зелени програми, с грантове или данъчни облекчения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *