Великобритания купи от Hitachi площадки за АЕЦ

Правителството на Обединеното кралство съобщи за значима стъпка в енергийната си стратегия – придобиването на площадките за АЕЦ „Уилфа“ и АЕЦ „Олдбъри“ от японската компания Hitachi за 160 млн. лири. Главният изпълнителен директор на Асоциацията на ядрената индустрия на Острова Том Грейтрекс описа сделката като „крайъгълен камък“ за бъдещето на ядрената енергия в Обединеното кралство, съобщи energylivenews.com.

АЕЦ „Уилфа“ е атомна централа в Уелс, чиито два реактора бяха изведени от експлоатация преди години. През 2019 г. Hitachi, която трябваше да възроди проекта като изгради два реактора за кипяща вода, обяви, че се отказва заради липса на жизнеспособна структура на финансиране. Японската компания години наред координираше с правителството на Обединеното кралство и съответните организации начините за продажба на лицензията, планираните строителни обекти, площадката и други въпроси.

Властите на Острова възлагат нова надежда за реализиране на АЕЦ „Уилфа“, като нееднократно бе съобщено пред медиите, че правителството води разговори с редица потенциални инвеститори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *