Вдигат таксите в любими туристически дестинации

Броят на туристите в Европа се увеличава постоянно след края на пандемията и през това лято се очаква значително да надхвърли предпандемичните нива. Резервациите за полети с нискотарифни авиокомпании на Стария континент се увеличава с по 10% годишно от 2010 г. насам. През 2019 г. са осъществени 500 милиона, а през тази година броят им може да надхвърли 800 милиона, посочват анализатори от авиационната индустрия.

Най-големите онлайн платформи за резервации на нощувки в хотели, апартаменти или къщи, като Booking, Expedia Group, TripAdvisor и Airbnb, отчитат рязко нарастване на броя на своите клиенти. Оказва се, че туристите, които посещават някои от най-известните градове в Европа, са много повече от местните жители.

По-високи такси или повече туристи?

На този фон местните власти в редица популярни европейски дестинации – от Париж и Венеция до Амстердам и Атина, се опитват да въведат мерки, с които да ограничат неудобствата за жителите им, създавани от туристическия наплив. Те обаче са принудени да намерят баланс, така че да не отблъснат туристите, които са важен източник на приходи, а благодарение на тях съществуват немалко работни места.

Въпреки това в редица популярни дестинации вече повишават туристическите такси или въвеждат заплащане за достъпа до някои забележителности.
Пример за това е „Света София“ в турския мегаполис Истанбул. От януари чужденците, които желаят да го посетят, трябва да плащат входна такса в размер на 25 евро.

Във Венеция от тази пролет се въвежда такса „вход“ за туристите, които посещават историческата част на прочутия италиански град, без да преспиват. Мярката влиза в сила от 25 април. До 14 юли, когато продължава т. нар. „пилотна фаза“, тя ще бъде прилагана през уикендите с изключение на началото на юни.

Желаещите да посетят Венеция между 08:30 ч. и 16:00 ч. местно време ще трябва да заплатят 5 евро и да получат QR код. Той ще бъде проверяван на специални входни пунктове в града, през които туристите ще имат право да влизат в историческата част на града. Мярката има за цел да регулира наплива на туристи в града по време на празничните дни през пролетта, както и през летните уикенди, съобщиха по-рано представители на местната власт.

От своя страна властите в Париж почти устроиха туристическата такса, която се заплаща при престой в хотел или в друго място за настаняване. Тя варира между 0,25 евро и 14,95 евро. Таксите се различават в зависимост от категорията на местата за настаняване и от района, в който се намират.

Властите в друга притегателна европейска дестинация за туристите – нидерландският град Амстердам, ограничиха с 30 на сто броя на лицензите, които собствениците на заведения за хранене и развлечения трябва да притежават, за да могат да работят.

Членовете на градския съвет решиха терминалът за круизни кораби да бъде преместен извън историческия център на Амстердам. Това е поредната мярка за ограничаване на наплива от туристи, задръстващи тесните, павирани улици на града, посочва AP.

Същевременно местните власти повишиха туристическия данък в Амстердам от 7 на сто на 12,5 на сто от стойността на нощувката. Това е най-високата ставка на туристическата такса в цяла Европа, отбелязва „Гардиън“.

В Гърция от началото на тази година е в сила нова „екологична такса“, която туристите заплащат. Местните власти обявиха, че тя заменя туристическия данък за настаняване. Новата такса се заплаща от клиентите на хотели в южната ни съседка, както и от наемателите на апартаменти или стаи, предлагани например чрез онлайн платформи за резервации.
Таксата на гост в някои от 5-звездните хотели в Гърция може да достигне до 10 евро на нощувка.

Планират такса за посещение на площад

Пример за трудни и донякъде непопулярни решения, които трябва да вземат местните власти в популярни туристически дестинации, е ситуацията в Севиля.
Една от най-големите забележителности на този испански град е площадът „Испания“ (Пласа де Еспаня – Plaza de España). Той е построен за Иберо-американското изложение през 1929 г. Площадът е заобиколен частично от сграда с арки и с две ъглови кули, която е проектирана в неомавритански стил. Комплексът е украсен с цветни керамични плочки, които са характерни за Севиля. В центъра на площад „Испания“ е изграден фонтан, който е заобиколен от канал. Над него се издигат няколко пищно декорирани мостчета. Площад „Испания“ е център на редица събития – концерти, модни ревюта и театрални пиеси. Той привлича хиляди туристи всеки ден. След като беше използван като декор при снимките на един от филмите от поредицата „Междузвездни войни“, той стана популярен в целия свят. На този фон местните власти в Севиля планират скоро да въведат входна такса за достъп до площада, тъй като според тях напливът от туристи нанася щети на тази архитектурна забележителност. Приходите от таксата ще бъдат вложени в поддръжката му.
Планираме да ограничим свободния достъп до „Пласа де Еспаня“ и да таксуваме туристите, които искат да го посетят. Така ще предпазим площада от щети. Събраните средства ще бъдат използвани за неговата поддръжка. Това обяви кметът на Севиля Хосе Луис Санс. Той публикува и видео в социалната мрежа X с кадри от площад „Испания“, на което се виждат счупени или липсващи плочки, както и повредени фасади на сгради.

Хосе Луис Санс посочи още, че жителите на града и на автономната испанска област Андалусия, чийто регионален център е Севиля, няма да плащат, ако желаят да посетят площада. Този план обаче предизвика остри реакции в цяла Испания.
Никой не би си помислил да затвори площад „Сан Марко“ във Венеция или „Пласа майор“ в Мадрид, отбелязва Антонио Муньос, цитиран от ДПА. Той е представител на групата съветници от Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) в общинския съвет на Севиля. Муньос посочва, че налагането на туристическа такса върху нощувките в хотелите и другите места за настаняване в Севиля би имало по-голям смисъл. На същото мнение са и редица него съграждани.
„Масовият туризъм унищожава нашия град“, посочва един от местните жители, цитиран от британското издание „Гардиън“.
Градските власти в Севиля все още не са посочили размера на евентуалната такса, която планират да въведат за туристите. При население от около 700 000 души градът посреща над 3 милиона туристи годишно, което го прави една от най-посещаваните дестинации в Испания.

Бум на туризма в Испания

Рекордните 85,1 милиона чуждестранни туристи са посетили Испания през 2023 г., по официални статистически данни. Те са били със 17 процента повече в сравнение с 2022 г. и с 1 процент над 84-те милиона, посетили иберийската страна през предпандемичната 2019 г.
През миналия месец испанският министър на промишлеността и туризма Жорди Хереу и Бохер обяви, цитиран от Ройтерс, че чуждестранните туристи са похарчили 108 милиарда евро в страната през миналата година. Очаква се през първото тримесечие на тази година те да достигнат 23,2 милиона души.

Автор: Пламен Пенчев, БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *