Преходът към пазарна оценка на имотите съществено ще вдигне данъците им

Приемането на Бюджет 2024 е с доста сериозно закъснение от законовите срокове, в които трябваше да се случи. Разбира се, оправданията с местните избори са едно на ръка, но вероятно забавянето на внасянето на проектобюджета и свързаните с него данъчни закони е свързано и с факта, че няма съществени промени в бюджета, няма съществени промени в данъчните закони. И разбира се, целите, които си поставя правителството – до 3% дефицит в държавния бюджет, свързано с приемането в еврозоната и донякъде с приемането ни в „Шенген“, и то в сложна международна обстановка, вероятно всичките тези натрупани фактори са били причина приемането на данъчните закони и бюджета да се отложи толкова във времето. Това обяви пред „Фокус“ проф. Боян Дуранкев – преподавател в УНСС и във Висшето училище по застраховане и финанси.

Според него, основната промяна, която трябва да се направи в бюджета е най-вече в разходната част, която първо трябва да бъде насочена към постигането на по-висок икономически растеж, отколкото до този момент, тъй като ние се водим към групата страни с нисък икономически растеж. А и трябва да преминем към групата страни със среден икономически растеж, т.е. над 3% средногодишен растеж.

„И другото, което е доста важно и доста тревожно – въпреки, че бюджетният дефицит е само до 3%, вероятно ще се вместим в тези рамки, България се очертава като страна, която е постоянно на червено, с риск по-нататък лихвите по кредитите, които тегли държавата, да станат трудно изпълними и трудно платими. Това е сериозен проблем пред българската държава, разбира се, и пред други страни“, посочи Дуранкев.

Данъчните промени, които се предлагат са изключително ниски, палиативни, несъществени и няма да повлияят на приходната част на държавния бюджет толкова съществено, е мнението на професора.

„Даже, бих си позволил да кажа, че те повече имат дисциплиниращ характер, отколкото характерно запълване на празнините в бюджета. И въпреки всичко, хубаво е, че те се случват. Хубаво е, че някои от тях са предварително обявени и лансирани, включително и онези закони, които вероятно ще се почувстват най-силно от гражданите – това са промените в местните данъци и такси. Те са приети и не подлежат толкова на обсъждане. Вероятно обаче в пленарна зала ще започне преразглеждането и предложенията за някои от тях, тъй като преходът към пазарна оценка на имотите съществено ще повиши данъците и таксите върху тях“, каза Дуранкев.

По думите му, дисциплиниращият характер е полезен, тъй като ние сме страната с най-голям сив сектор в Европейския съюз и с най-ниски данъци отново в Европейския съюз. Т.е. те не са, да го кажем направо, типично европейски, прогресивни, и донякъде беше време и се очакваше те да бъдат променени. Това не се случва, поне засега.

Проф. д-р Боян Дуранкев е завършил Висшия икономически институт (по-късно УНСС), където работи от 1980 г. Доктор е по икономика. Последователно е асистент, главен асистент, доцент и професор. Специализирал е в Русия, Германия, Португалия, САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *