Ваучерите за храна стават карти

Хартиените ваучери за храна стават пластики с чип като банкови карти от началото на тази година с гратисен период до юли. Тази година квотата за тях, определена от държавата, е на стойност от 1,6 млрд. лева – с 200 милиона лева повече от 2023-а, но  максималната сума за един работник остава 200 лв. на месец.

Ваучери за храна получават над 700 000 души, които работят в повече от 20 000 фирми.

„Тя изглежда като банкова карта, но е важно да кажем, че не е. Тя е ваучер и от нея не могат да се теглят средства от банкомат“, коментира Таня Обущарова, главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България, пред БНТ.

Картата ще се зарежда от работодателя, а служителят ще може да провери колко пари са му останали и до кога важи пластиката по телефона или през мобилно приложение.

„За потребителите особено ще има много голям положителен ефект. Те няма да се налага да съхраняват ваучерите, няма да следят за тяхната номинална стойност и ще могат да пазаруват на стойността на покупките, които са си избрали“, обобщава Янислав Стойчев, финансов директор на търговска верига.

Както хартиените, така и електронните ваучери, ще се използват само за храна в ресторанти и магазини.

Дигитализацията ще намали административната тежест за работодателите.

„Ще улесни администрирането на процеса по предоставяне на ваучери на служителите. От друга страна ще доведе до намаляване на транспортните разходи по доставка на ваучерите. Тоест ще улесни и ще поевтини процеса“, каза Станислав Попдончев, зам.-председател и главен финансов директор на БСК.

Много от малките магазини в страната все още не са подготвени да работят с електронни ваучери.

„Те не са оборудвани с постерминали. Ето защо нашите колеги в момента, когато сключват договор с тях, се опитват да разширят тази терминална мрежа“, каза Таня Обущарова.

За всяка транзакция през постерминал търговците плащат на банките такса до 2% от стойността на покупката.

„В малките населени места, където оборотите са по-малко, търговците отказват да слагат постерминали именно по тази причина“, коментира Станислав Попдончев.

Търговците се опасяват, че с въвеждането на електронните ваучери разходите им ще се увеличат. Проблемът може да се реши със законодателни промени, за които търговците вече преговарят с правителството. Иначе електронните ваучери ще прекратят една некоректна практика.

„Някои от по-малките търговци просто използват ваучерите за храна като потребители в големите търговски обекти“, разказа Таня Обущарова.

Дигитализацията на ваучерите за храна ще бъде за сметка на работодателите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *