Българи пазаруват с крипто

Ръст в доверието и оптимизъм за бъдещето на криптопазара е водещата тенденция при криптоинвеститорите у нас към началото на годината. Все повече потребители придобиват цифрови активи като мярка за защита от инфлацията, според данни от проучване на Binance – глобална блокчейн екосистема, по отношение на нагласите на българските потребители на платформата. В проучването са участвали 1900 потребители на компанията.

88% от анкетираните отбелязват сигурност в посоката на развитие на пазара с дигитални активи. Що се отнася до нивото на доверие в дългосрочната стабилност на криптовалутите, в сравнение с традиционните, 65% от потребителите чувстват по-голяма сигурност при крипто и насочват инвестициите си именно там. Мнозинството от участниците изразяват увереност в посоката на развитие на биткойн, като 77% от тях сочат BTC Халвинга като катализатор за потенциално увеличение стойността на актива.

Над 30% от тях отбелязват себе си като HODLers и планират дългосрочна търговия с криптовалути, а за 24% от тях притежанието на такъв актив е ефективна мярка за защита от инфлацията. От компанията отчитат ръст и при използването на крипто за извършване на онлайн или физически покупки, като над 7% от потребителите се разплащат с цифрови активи.

Мнозинството от анкетираните е в криптопространството между 1 и 5 години (63%), а 16% от тях търгуват с дигитални активи над 5 години. Новите потребители съставляват над 10%, което отразява значителен приток на нови участници. Основната валута, в която инвестират, е Биткойн (20%), но са оптимистично настроени и към други крипто асети – 18% от потребителите притежават други L1 алткойни, а 14.7% влагат основно в Етериум. L2 алткойните са интерес за близо 11% от анкетираните, а за 15.7% – други алткойни.

Основни изводи от проучването:

● Значителна част от българската общност са активни търговци – 67%. При разбивката на тази група 26.5% от респондентите се занимават с месечна търговия, 25.5% извършват седмични сделки, а 15% са ежедневни търговци.

● 30% от анкетираните планират да държат своите Биткойни между 5-10 години, а едва 5.4% – до Халвинга. 8% от тях не биха продали своя BTC.

● Увеличаване стойността на Биткойн след Халвинга се предвижда от 77% от потребителите, а за 14% от тях резултатът би бил само номинални движения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *