България последна по рециклиране на стари телефони и компютри

Едва 3,4% от българите са занесли за рециклиране ненужните им персонални компютри, при средно ниво за ЕС от 12,8 процента, с което страната ни е на последно място в ЕС, сочат данни на Евростат за 2022.

Последни сме и по рециклиране на стари лаптопи и таблети с 2% при средно 9,7%, и на мобилни телефони – 4% при средно 10,3%.

Приблизително всеки пети гражданин (19%) на ЕС е държал своите стари персонални компютри у дома, други 13 процента са ги предали за рециклиране, 8 на сто са ги подарили или продали, а 2% са ги изхвърлили.

Швеция е имала най-голям дял на гражданите (29%), които рециклират старите си настолни компютри, следвана от Нидерландия (27%), Финландия, Дания и Австрия (по 20 на сто).

Една една трета от хората в ЕС са запазили старите си лаптопи и таблети, около 10 процента са ги рециклирали

Една трета от гражданите на ЕС са решили да съхраняват вкъщи старите си лаптопи и таблети през 2022 г. Един от 10 ги е дал за рециклиране, а други 11 процента са ги подарили или продали. Едва 1 процент са изхвърлили ненужните си преносими компютри и таблети.

Най-голям дял от хората, които рециклират своите стари лаптопи или таблети, са регистрирали Швеция, Финландия и Дания (18 процента за всяка), както и Гърция (17%) и Хърватия (15%).

Почти половината (49%) от хората в ЕС са държат старите си мобилни телефони или смартфони в домакинството си. Само 10 на сто са ги рециклирали, а 17 процента са ги подарили или продали на някой извън домакинството си. 2 процента от хората са изхвърлили старите си мобилни телефони през 2022 г.

Гърция (18%), Австрия (17%) и Чехия (15%) отчитат най-високи нива на рециклиране на стари мобилни телефони през 2022 г., следвани от Дания (14%).

Хърватия (32%) и Нидерландия (24%) са отчели най-висок дял на хората, които са дали или продали стария си телефон на някой друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *