България на четвърто място в ЕС по намаление на заетостта

През четвъртото тримесечие на 2023 г. делът на заетите сред лицата в трудоспособна възраст (на възраст от 20 до 64 години) в Европейския съюз е бил 75,5%. Това представлява увеличение с 0,1 процентни пункта спрямо третото тримесечие на 2023 г., сочат данни на Евростат.

„Свободната работна сила“, която включва и лицата, които не са открили желаната професионална реализация, е възлизала на 11,2% от всички жители на страните от ЕС в трудоспособна възраст през последните три месеца на миналата година.

В България делът на заетите сред лицата в трудоспособна възраст е бил 75,4% през последното тримесечие на 2023 г. Той спада с 0,5 процентни пункта в сравнение с третото тримесечие (75,9%) на миналата година, което е четвъртата най-висока стойност в ЕС.

Делът на заетите на пазара на труда у нас е бил по-висок и през второто (76,5%), и през първото тримесечие (77,5%) на 2023 г., сочат сезонно коригираните данни на Евростат.

Между четвъртото и третото тримесечие на миналата година делът на заетите на пазара на труда намалява в още 9 страни от ЕС, освен в България. Най-значителен е този спад в Люксембург (1 процентeн пункт) и Литва и Полша.

Държавите от Евросъюза, в които е отчетено най-съществено увеличение на този показател, са Хърватия (+1,5 процентни пункта) и Гърция (+0,7 процентни пункта).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *