България може да внася работници от Индия

Икономиката на България е изправена пред недостиг на квалифицирана работна ръка в някои сектори, като строителството, туризма, фармацевтичната промишленост, транспорта и логистиката и този въпрос може да бъде решен с внос на работна ръка от Индия.

„Съществува отлична възможност между България и Индия да бъде сключено споразумение за партньорство за миграция и мобилност, което да улесни достъпа на граждани от трети страни до българския пазар на труда. До 2025 г. Индия ще разполага с една пета от световното население в трудоспособна възраст. Това прави Индия най-големият доставчик на квалифицирана работна сила в света. Страната се явява една неизползвана възможност и естествен партньор на България по темата за внос на работна ръка. Подобно споразумение би помогнало най-вече на български компании, които търсят квалифицирани работници“, твърдят от Българска търговско-промишлена палата, които организират дискусия по темата на 27 май в София. В рамките на работната среща ще бъдат обсъдени възможностите за внос на квалифицирана работна ръка, трудностите, пред които е изправен българският бизнес заради липсата на подходяща работна ръка, както и възможността която стои пред България за подписване на Споразумение за партньорство за миграция и мобилност с Индия.

От неправителственото бизнес сдружение считат за необходимо да бъде възобновен процеса по сключване на спогодби за регулиране на трудовата миграция с трети страни. По този начин ще се намали бюрокрацията и ще се ускори процесът по наемане на работна сила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *