БФБ: Инвеститорите нямат доверие в българския лев

Тази година средният ръст на цените на акциите е 25%, заяви доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българската фондова борса (БФБ). По думите му има компании, които са регистрирали над 70% ръст на цените на акциите през 2023 г.

Като такъв пример той посочи „Софарма“, като уточни, че и компанията „Шелли груп“ също е регистрирала голям растеж.

Моравенов припомни, че на борсата има и дивидентни компании. По думите му те са 60, като средната дивидентна доходност е 7%.

Нови компании

През тази година на БФБ са регистрирани само две нови български компании, което в сравнение с 2022 и 2021 година е малко, тъй като тогава броят им беше средно по 7-8, допълни Моравенов. Според него причината за спада е кризата, която започна още през миналата година на капиталовия пазар.

Инвеститорите станаха доста предпазливи, обясни Моравенов. Той посочи и това, че технологичните компании са загубили стойност от оценките си, а бизнесът на повечето от излизащите на борсата е свързан точно с новите технологии.

Години наред те бяха оценявани доста високо, но последната година и половина нещата се промениха, получи се дисбаланс между това, което очакват собствениците и това, което пазарът дава на този етап, обясни експертът. Неговите очаквания са, че през следващата година нещата отново ще се променят и интересите на тези, които искат да продават акции т.е. да набират капитал, и цената, която са склонни да дадат инвеститорите, ще се „срещнат“.

Облигационните емисии

Понеже лихвите започнаха да се вдигат, през настоящата година започнаха да стават атрактивни облигационните емисии, допълни Моравенов. Според него обяснението е, че те дават добра доходност, а са по-нискорискови. Това е и причината за ръста на тези емисии на борсата.
Моята информация е, че поне 5 компании се готвят да излязат на борсата, но не знам колко от тях ще се справят до края на тази година, каза още Моравенов. Според него, ако не до края на тази, то през 2024 г., ще има възстановяване на фирмите, които се регистрират за пръв път, като е възможно да се появят и няколко големи.

Акциите и българите

На въпрос дали българинът се е научил да търгува с акции и облигации, директорът на БФБ посочва, че има голяма разлика с това, което е било преди 20 години. Неговите наблюдения са, че по-грамотни финансово са младите хора. Те от малки имат много информация и се интересуват от инвестиции, посочи Моравенов. Неговото мнение е, че поколенията на възраст над 40 години определено имат нужда от финансово ограмотяване. По думите му обаче, за да се изградят традиции и хората да осъзнаят, че трябва сами да управляват парите си и да инвестират, е нужно време. В това отношение и развитието на технологиите помага много, допълни Моравенов, като коментира, че и на българската борса, който се регистрира през някоя брокерска къща, може да търгува чрез приложения в телефона си. По думите му хубавото е, че може да се инвестират малки суми, дори 1000 лева. Той уточни, че на борсата има много индивидуални инвеститори, които влагат малки суми в различни компании, което снижава риска от евентуална загуба.

БФБ и еврозоната

Експертът допълни, че влизането на страната ни в еврозоната ще помогне на БФБ, защото това ще премахне валутния риск и ще докара много чуждестранни инвеститори.
Да, ние твърдим, че левът е фиксиран и имаме валутен борд, но инвеститорите нямат доверие в българския лев, имат доверие в еврото, защото фундаментално погледнато левът не е толкова сигурна валута, тъй като сме малка икономика, посочи Моравенов.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *