Бризбън – турнирът на Григор, който носи повече от милиони

Григор Димитров зарадва цяла България навръх Ивановден, след като спечели титлата от ATP 250 турнира в Бризбън и сложи началото на една година, изпълнена с надежди за нещо голямо. Турнирът е първият от новия сезон в тениса и е генерална репетиция за Australian Open, но освен важно събитие в света на спорта, той носи много повече от печалба на местната общност в Австралия.

Отвъд безспорната българска победа на Григор Димитров, която вече обиколи спортната общественост по света и у нас, REALNO.BG поглежда икономически на събитието и на Куинсланд – един впечатляващ район на Австралия, който дава над 8% от Брутния вътрешен продукт на страната.

Бризбън

Бризбън (Brisbane) е град в Австралия, който се намира на брега на едноименната река и е столица на щата Куинсланд. Метрополната зона на Бризбън има население от около 2,5 милиона души, а самият град – около 940 000 жители.

Най-развитите отрасли в Бризбън включват информационни технологии, финансови услуги, висше образование и администрация на публичния сектор, рафиниране на нефт, пристанищни товаро-разтоварни дейности, металообработване, но и туризъм.

Повечето големи австралийски компании, както и многобройни международни дружества, имат офиси в Бризбън, докато много фирми в областта на електрониката са с дистрибуторски центрове в града.

Складът на DHL Global Oceanic е разположен в Бризбън, както и централата на Азиатско-тихоокеанския аерокосмически център. Сред големите компании са Suncorp-Metway Limited, Flight Center, Sunsuper, Orrcon, Boeing Australia, Donut King, Wotif.com, WebCentral, PIPE Networks, Krome Studios, Mincom Limited, TechnologyOne, Thiess Pty Ltd и Virgin Australia.

Бризбън има четвъртия най-висок среден доход на домакинство сред австралийските столици с близо 60 000 австралийски долара (AUD), което е около 70 000 лева. Бризбън е признат за един от най-бързоразвиващите се региони в Австралия и е двигател на икономическия растеж на Куинсланд.

Турнирът

Brisbane International е смесен турнир за мъже и жени, създаден през 2009 година, с подкрепата на правителството на Куинсланд, на община Бризбън и местна агенция за развитие на икономиката. Разположен в тенис центъра на Куинсланд, в непосредствена близост до центъра на Бризбън, турнирът си изгражда имидж на страхотно място за тенис и забавления от най-високо световно ниво, както на корта, така и извън него. На събитието е създадена много история, включително през 2015 г., когато Роджър Федерер спечели титлата и 1000-ната си победа в кариерата. След прекъсване от 2019 г., Brisbane International се завърна тази година с целия си блясък за цяла седмица – от 31 декември 2023 г. до 7 януари 2024 г.

Икономическото лице на турнира

След края на финала между Григор Димитров и датчанина Холгер Руне, един от представителите на правителството на Куинсланд посочи в речта си покрай поздравленията за Димитров, че през тази седмица турнирът е посетен от 100 000 души и носи печалба от 10 милиона долара на местната общност.

Проверка на REALNO.BG показва, че цените на билетите за днешния финал са били в диапазона 129 – 455 долара.

Освен пари, обаче, турнирът дава на местната икономика още много – световен имидж заради доброто медийно отразяване на надпреварата и развитие на туризма във всичките му форми.
„Подкрепяме турнира, като по този начин успяваме да покажем прекрасната природа на Куинсланд и това е много важно икономическо събитие за нашия район“, посочиха организаторите на турнира.

Българска общност в Куинсланд

Както винаги в мачове на Григор Димитров, дори в далечна Австралия, тенисистът ни се радваше на завидна българска подкрепа. Част от родните знамена може да са на наши сънародници от Българската асоциация в Куинсланд (The Bulgarian Association in Queensland) – организация с нестопанска цел, която представлява българската общност в района и популяризира културата и наследството на страната ни. Асоциацията организира събития и дейности като културни фестивали и социални срещи за своите членове.

Според информация на фейсбус страницата на общността, освен че дружеството съхранява българския дух и култура, поддържа и седмична радио-емисия на български език.

Източници:

www.brisbanemarketing.com.au

www.brisbane.qld.gov.au

www.ticketmaster.com.au

www.brisbaneinternational.com.au

The Bulgarian Association in Queensland

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *