Извадиха 12 000 км бракониерски мрежи

Само за два месеца и половина – от 15 август до 31 октомври, от водоемите в България са извадени над 12 000 километра незаконни мрежи за улов на риба, отчете директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Николай Георгиев на среща по проблемите в сектора.

Ивайло Симеонов, директор на дирекция „Обща политика в областта на рибарството“ в Министерство на земеделието и храните, засегна проблем, на който отдавна се търси решение – разпределение на квотите за улов на калкан.

„До момента риболовните възможности за разпределяне и за отдаване на квоти за Черно и Средиземно море се правят след издаването на регламент на ЕК, който винаги излиза в края на януари. Законодателство не позволява да се стартира процедурата преди това“, обясни той. И допълни, че след проведен разговор с европейската дирекция в Брюксел имат зелена светлина, че може да не чакат да излезе регламентът, а изпълнителният директор на ИАРА да стартира процедурата след взето решение на генералната комисия по риболов в Средиземно море, чиято годишна среща ще се проведе другата седмица в град Сплит, Хърватия.

„Надяваме се от 1 януари риболовците да могат да излязат да ловуват“, коментира Симеонов. По думите му квотата няма да се увеличи, но ще се добави неусвоеното количество от миналата година, което е 16 тона.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *