Няма вече фабрики и тротоари. И хора няма

Автор: Венцислав Петков, създател на фейсбук страницата „По следите на неизвестното“. Там се показват човешки истории, пътешествия и малко познати места.

Град Бойчиновци е един умален макет на Северозапада. Свирепо обезлюдяване – реално тук живеят около 800 души. Някои от селата в общината са по-големи от града, който е общински център. Отдавна е хлопнала кепенци фабриката за майонеза „Краси“, с която сме израснали като деца.

Няма я маслодайната фабрика.

Дори страховитият някога Дом за малолетни и непълнолетни, не работи на пълен капацитет, и е станал филиал на Врачанския затвор.

Тротоари няма, всичко е обраснало с бурени с човешки бой. Изоставени и рухнали сгради се подават от всеки трети двор. Истински сюжет на филм на ужасите.

Глутници кучета обикалят града, една от които се насочи яростно към мен. И тъкмо, когато си мислех, че се случва лошото, до мен спря един стар „Опел“. От него изскочиха двама роми, които разгониха кучетата и ме спасиха.

В района има природни дадености и потенциал за туризъм, но няма кой да се занимава. Бих добавил, че няма и за кого – едва ли ще има много желаещи туристи да стъпят тук.

Хубавото е, че хората в Бойчиновци с доброволни дарения са се преборили за своя църква, тъй като дълго време не са имали храм. „Св. Георги Победоносец“ е спретнат и поддържан храм. Нова е и сградата на читалището, което дори на Деня на будителите стои заключено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *