БНБ пуска златни монети на 2 януари

От 2 януари 2024 г. Българската народна банка пуска в обращение златни възпоменателни монети „Св. Богородица – Златна ябълка“ с номинали от 10, 20, 50 и 100 лева, които са без определен тираж.

Цените на монетите при пускане в обращение са:

1438 лева за монетата с номинал 10 лева;

2611 лева за монетата с номинал 20 лева;

3823 лева за монетата с номинал 50 лева;

5057 лева за монетата с номинал 100 лева.

Монетите ще се продават в Българската народна банка – на две каси в
София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ № 10.

В периода от 2 до 4 януари 2024 г. включително всеки клиент ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети от всеки вид, след което възпоменателните монети „Св. Богородица – Златна ябълка“ ще се продават без ограничения. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи от определен вид монети между 2 до 4 януари 2024 г. от касите на БНБ, то той в този период няма право да закупи още монети от същия вид като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай.

За закупуване на монети от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретния вид възпоменателна монета.

До края на работния ден на 2 януари 2024 г. новите монети ще бъдат предоставени от БНБ на „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД, „Токуда Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техните офиси и клонове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *