Бил Гейтс: Ядрените отпадъци не са причина да избягваме атомната енергетика

Една често срещана критика към ядрената енергия е, че реакторите генерират отпадъци, които остават радиоактивни в продължение на хиляди години.

„Ядрените отпадъци не са причина да се избягва използването на ядрена енергия“, заяви Бил Гейтс в интервю за германското бизнес издание Handelsblatt. Собственикът на Microsoft наскоро основа стартъпа TerraPower за развитие на атомна енергия от следващо поколение.

„Обемът на ядрените отпадъци е много малък, особено в сравнение с генерираната енергия“, казва Гейтс. По думите му разходите за съхранение на ядрени отпадъци под земята не са огромен проблем, тъй като те могат да бъдат поставени в дълбоки сондажи, където остават стотици милиони години. За разлика от тях, количеството емисии на въглероден диоксид, генерирани от изгарянето на изкопаеми горива за енергия, е „нещо гигантско“ и изолирането им под земята е трудно, а може да се окаже и невъзможно.

Милиардерът припомня, че ядрената енергия е класифицирана като „източник на чиста енергия с нулеви емисии“ от Министерството на енергетиката на САЩ.

В момента 19% от електроенергията в САЩ идва от АЕЦ. Това е около половината от безвъглеродното производство в страната. След бума на строителството на ядрени реактори през 70-те и 80-те години на миналия век обаче, изграждането на нови производствени мощности за ядрена енергия на практика спря, пише изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *