Достъпът до енергия и суровини са сред големите проблеми на бизнеса

Европейските институции продължават да налагат нови изисквания за фирмите, което се отчита като задържащ фактор за ръста на икономиката в ЕС. Най-тежки за бизнеса са проблемите с достъпа да енергия и суровини, високите разходи за труд и недостатъчните умения на работниците. Въпреки прокламираните свободи на движение на стоки, капитали, услуги и хора, продължават да се поставят бариери пред фирмите или посредством национални „изобретения“ да се прегражда пътя към пазарите. Това са основните изводи от изследването „Европейско икономическо проучване (EES2024) – очакванията на бизнеса в България и Европа за 2024 г.“, представени от Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

На 99% споделяме с нашите европейски колеги тези изводи, защото сме в една и съща лодка, обяви пред журналисти председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Повече тежести

Бизнесът иска европейските институции да вземат решителни мерки за намаляване на тежестите за фирмите. Препоръчваме на правителствата да помагат и защитават компаниите от високите цени на енергията, допълни той и посочи, че работодателите ще предложат на правителството да продължи с подкрепата на фирмите, по отношение на цената на електроенергията.

Ние в България намерихме едни от най-добрите формули за подпомагане на фирмите, но тези формули се нуждаят от усъвършенстване и продължаване, каза още Симеонов. Пречка за растежа на икономиката са и нарушените логистични връзки, добави той.

Нови пазари

Докато фирмите от ЕС наблягат на необходимостта от иновации, нови инициативи и адаптация към новите изисквания, българските участници в анкетата посочват, че не се обръща внимание на търсенето на нови пазари. За нас е по-важно се подобри достъпът на фирмите до различни пазари, като например Китай и Индонезия. Ние констатирахме отдавна, че страни като Индия и Китай работят десетки години в други страни, по-богати на природни ресурси, като например в Африка. Европа и в частност България не прави достатъчно в тази посока, посочи Симеонов.

Ще напомним на европейските институции, че се нужни специални грижи за малките и средни фирми. Почти не се прави разлика между малките и големите фирми, върху всички се трупат едни и същи тежести, каза председателят на палатата.

Изследването показва сдържани бизнес очаквания – изпращаме анализа от проучването на всички, които имат и най-малък досег с управлението на икономическата среда, включително на президента, на цялото правителство, както и до местните власти, които също допълнително усложняват живота на бизнеса, каза председателят на БТПП.

Искаме нарастващия брой регулативни изисквания на ЕС да се съгласуват с мерките, които ще осигурят енергийна суровинна сигурност и да се работи за по-смело привличане в Европа на квалифицирани работници. Настояваме също така да се премахнат нетарифните бариери в самите страни, повтори Симеонов.

Спадът на автомобилната индустрия в ЕС ще се отрази на българските фирми, които правят автомобилни части, отчете още той.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *