Без сняг остана любим ски курорт на римляните

Популярен ски курорт в Централна Италия пустее през настоящата зима, а местните жители и бизнеса виня промените на климата за пролетните температура, които оставят цялата планина без никакъв сняг. По склоновете под издигащия се на 2217 м височина връх Терминило в Апенините лифтовете са изключени, а оръдията за сняг немеят, разказва Ройтерс.

Почти всички магазини и барове в курорта, доскоро любима дестинация на скиорите от Рим и региона, стоят затворени, тъй като никой не идва, за да изпие по едно питие и да наеме екипировка.

„Липсва най-важното нещо, за да може да се карат ски – снегът“, оплаква се Винченцо Ренини, президент на компанията, която управлява местните транспортни и ски съоръжения. По склоновете под Терминило не само не е валял сняг тази зима, но и температурите са толкова високи, че е невъзможно да се произведе изкуствен, допълва той.

„За превръщането на водата в сняг температурата трябва да е близка до нулата, а миналата седмица тя беше цели 12 градуса“, посочва Ренини.

Повишаването на температурите застрашава ски индустрията по целия свят, но Италия е особено сериозно засегната, тъй като много от курортите й в Апенините и Алпите са разположени на ниска надморска височина. Около 90 на сто от пистите в страната разчитат на изкуствен сняг, спрямо 70 на сто в Австрия, 50 на сто в Швейцария и 30 на сто във Франция, сочат данни на италианската природозащитна организация „Легамбиенте“ (Legambiente).

Италия ще използва зимните олимпийски игри в Милано-Кортина д’Ампецо през 2026 г., за да рекламира най-известните си зимни дестинации, но липсата на сняг в много от курортите ги кара да потърсят алтернативни начини да привличат туристи през зимата.

В района на Терминило, който разполага с 9 км писти на по-малко от 100 км от Рим, местните жители се опасяват, че карането на ски и свързаните с него бизнеси скоро ще се превърнат само в блед спомен.

„Никога преди не сме имали подобен сезон, ужасно е“, казва Доменико Черца, а Лола де Санктис опитва да погледне на ситуацията от добрата й страна. „Усеща се все едно сме през юни, но какво можем да направим, освен да се наслаждаваме на слънцето“, заключава тя.

/БТА/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *