Безработни могат да получат до 5000 лева от държавата

Агенцията по заетостта, чрез бюрата по труда в страната, стартира финансова подкрепа за работодатели и безработни. Възможностите за това са определени в Националния план за действие по заетостта, приет от правителството. Така ще бъдат подкрепени работодателите, които искат да наемат безработни или да организират обучението им.

До 2 октомври Съветите за сътрудничество към дирекциите „Бюро по труда” ще оценят по утвърдена методика подадените заявки от работодателите, като до един месец след това одобрените работодатели трябва да назначат на работа избраните от тях безработни.

Агенцията по заетостта предоставя и финансова подкрепа, за да стимулира предприемачеството на безработните. Те могат да получат средства за стартиране на собствен бизнес на база на одобрен бизнес проект чрез получаване наведнъж на полагащите се парични обезщетения при безработица или възстановяване на направени разходи до 5000 лв. за стартиране на бизнеса. И при двете мерки се предоставят и други, съпътстващи старта, услуги.

Всяко бюро по труда в страната разполага със средства по част от програмите и мерки, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните възможности за кандидатстване по тях са обявени на интернет страницата на Агенция по заетостта. Свободните средства са обявени и на информационното табло във всяко едно бюро по труда, където може да се получи и пълна информация за възможностите, реда и условията за предоставяне на преференциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *