Бангладеш пуска първата си АЕЦ догодина

Осмата по население страна в света – Бангладеш (167 млн. души), ще пусне в експлоатация първата си атомна централа през следващата година, съобщи по-рано днес „Асошиейтед прес“.

Държавата от Южна Азия получи от Русия първата партида ядрено гориво за новоизграждащата се АЕЦ „Рупур“ на официална церемония, в която с видеоконферентна връзка се включи и ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.
Централата ще има два реактора с обща мощност от 2400 мегавата и е разположена на около 160 километра от столицата Дака. Стои се от „Росатом“, като Москва финансира проекта с 20-годишен заем от 11,38 милиарда долара.

Министърът на науката и технологиите на Бангладеш Яфеш Осман съобщи, че първи енергоблок на централата ще бъде пуснат в експлоатация през юли 2024 г., а втори – година по-късно.

С реализирането на проекта АЕЦ „Рупур“ Бангладеш ще се присъедини към световния ядрен елит, в който влизат повече от 30 държави, които използват атомна енергия, в това число и България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *