Байдън праща милиардерка за възстановяването на Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън назначи Пени Прицкър за специална пратеничка за възстановяването на украинската икономика, обяви държавният секретар Антъни Блинкен.

Прицкър е бивша министърка на търговията на САЩ при Барак Обама, милиардерка и голям донор на Демократическата партия. Има украински корени и е от влиятелно семейство. Брат ѝ е губернатор на щата Илинойс.

Решението е било съгласувано с правителството на Украйна, както и със съюзниците на САЩ, международните финансови институции и частния сектор.

Прицкър ще ръководи усилията на САЩ за подпомагане на възстановяването на украинската икономика, посочва Байдън в изявление. Тя ще помогне на украинското правителство да извърши необходимите реформи за укрепване на украинската икономика, посочва Байдън.

Прицкър ще бъде натоварена със задачата да мобилизира обществените и частните инвестиции, да дефинира приоритетите на донорите и да работи за отваряне на пазарите за износ и на предприятията и магазините, принудени да преустановят работа заради бруталните атаки на Русия, допълва президентът.

Световната банка преценява, че Украйна ще има нужда от над 400 милиарда долара за възстановяването си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *