Бавят увеличението на заплатите в университетите

Въпреки че преди месец правителството прие минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 20% и от 1500 лв. тя да стане 1810 лева, считано от 1 август 2023 г., от КНСБ обявиха, че към днешна дата това не се случва.

От синдикалната организация настояват за проверка за порочни практики от страна Министерство на образованието и науката.

„Нарушен е социалният диалог, водят се разговори с отделни ректори, а не с национално представените синдикати. ВОН-КНСБ изразява своя протест, защото колегите от държавните висши училища няма да получат увеличението си дори и през месец октомври, за което обвиняваме зам.-министър Генка Петрова, която лобира в интерес на медицинските висши училища, които разполагат с повече средства, поради високия коефициент на това направление и преподавателите имат значително по-високи доходи“, посочват профсъюзите.

Припомняме, че за увеличение на заплатите в общо 33 държавни висши училища от 1 август властта отпусна 16 млн. лева. Средствата трябваше да повишат минималните възнаграждения както на асистентите, така и на останалите преподаватели или общо 12 436 души академичен състав.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *